Personalna prevencija predstavlja sintezu najnovijih otkrića u genetici, nutricionizmu, mikronutricionizmu, farmakologiji, endokrinologiji, psihosomatici i anti-ageingu, a sve u kombinaciji  s pristupima « evidence based » medicine.

Simbolično, personalizirana prevencija je upravo prediktivna medicina kako ju je postavio Jean  Dausset  (dobitnik Nobelove nagrade za medicinu).  Glavni ciljevi personalizirane prevencije su razvoj i primjena genetski temeljenih pristupa u kliničkoj praksi za ranu presimptomatsku prevenciju poremećaja izazvanih raznim ambijentalnim utjecajima (rak, kardiovaskularne bolesti, alergije, bolesti vezane za starenje, različite reakcije na dijete, proces starenja, itd.).  

Moguće je modificirati genetsku ekspresiju kroz ambijentalne faktore (hrana, lijekovi, itd.), koji mogu igrati ulogu pokretača ili inhibitora genetskih funkcija. Praktički, to znači da možemo učiniti to da naši geni rade za nas i da nam pomognu da zdravo živimo mnogo duže (čak i 14 godina, prema znanstvenim studijama). Ovaj pristup naziva se «personalna prevencija» i pomaže nam da se zaštitimo od različitih ambijentalnih multifaktora koji dovode do poremećaja (rak, kardiovaskularni rizik, alergije, itd.). Slično kao i s testovima krvne grupe, testiranje se radi samo jednom u životu.

GENETSKI KAPACITETI

Ovaj progres potpuno mijenja viziju o genetici. Sve do sada, genetika je često bila asocirana uz ozbiljna naslijeđena oboljenja. Sada znamo da je za ozbiljne nasljedne poremećaje zaslužno manje od 1% svih naših gena koje proučavaju klasične genetske metode i medicinska genetska savjetovališta. 

Većina naših gena prati nas u svakodnevnom životu kroz takozvane mehanizme interakcija između ambijenta i gena - kada jedemo, pijemo, uzimamo lijekove, kada smo fizički aktivni, borimo se sa stresom, umorom, ili kada vodimo ljubav. 

One su specifične, jedinstvene reakcije između naših gena, našeg stila života i navika. 

Rezultat različitih interakcija između ambijenta-gena ovisi o našem izboru: mi ne mijenjamo strukturu gena, nego modificiramo njihov „rad nazvan ekspresija“ svaki put: pijenjem voćnog soka, kave ili vina, kroz ishranu, fizičku aktivnost, itd.

KAKO GENI MOGU POBOLJŠATI NAŠ SVAKODNEVNI ŽIVOT?

Nova genetika ili genetika interakcija najvažniji je izvor visoke personalizirane prevencije, koja će vam pomoći da se poboljšate i da održite vaše zdravlje. Najviše proučavani i sada dostupni prikazi uključuju:

 • Nutrigenetiku – kako su naši geni osjetljivi na različitu hranu, kako hrana utječe na funkcioniranje naših gena i koji je izbor ishrane najefektniji za svakoga od nas. Nutrigenomika danas predstavlja najproučavaniju stvarnu bazu za personalizirane anti-aging mjere, koje značajno utječu na dužinu života.
 • Farmakogenetika – kako su naši geni osjetljivi na lijekove, kako lijekovi utječu na naše gene i koji lijekovi imaju najviše dobrog ili lošeg efekta za nas.
 • Dermagenetika – koji su genetski kapaciteti kože i kako je naša koža osjetljiva na UV, poluciju, starenje; koji su najefikasniji antioksidanti i vitamini i koji su najefikasniji putevi da bismo zaštitili svoju kožu.

Ostala polja nove genomike također reflektiraju različite tipove interakcija između gena i okoline i uključuju:

 • Imunogenetiku – naš osobni imuni kapacitet, uključujući imunu zaštitu, mehanizme zaštite, alergije, autoimune poremećaje.
 • Toksikogenetiku - kako različiti toksini (otrovi) mogu utjecati na naše gene i što napraviti da se zaštitite.
 • Ekogenetiku – na koje toksine su osjetljivi naši geni; netko može biti osjetljiv na pelud, drugi na pesticide itd.
 • Psihogenetiku – proučava ne samo psihijatrijske poremećaje, nego naročito genetiku ponašanja, kao adiktivno ponašanje: pušenje, kockanje, alkoholizam, depresiju itd.

Na kraju, naši geni, kao instrumenti nekog orkestra, pomažu nam da stvorimo veoma specifičnu melodiju života jedinstvenu za svakoga. Svatko od nas je dirigent orkestra, koji određuje kakva divna muzika života može biti. 

DNA TESTIRANJE ZA PREVENCIJU - ŠTO BI TREBALI ZNATI?

Nažalost, postoji stalna konfuzija u razumijevanju što je važan prilaz, što je genetsko testiranje i njegova primjena. Ovo područje je duboko istraženo.

Genetski test apliciran za prevenciju izrađuje vaš liječnik, koji jednostavno indicira što bi precizno trebalo prevenirati u svakom određenom slučaju: povećanje tlaka ili masnoće? Ove osobne osjetljivosti vezane su za fenomen genetske različitosti, nazvan polimorfizam (poly – mnogi, morfizam – forma). Svaki gen postoji u. različitim formama i to vidimo svaki dan: boja očiju ili kose, različite krvne grupe, različita osjetljivost na koži ili osjetljivost na duhanski dim, itd. To nije loše niti dobro, to je jednostavno različito.

Zbog toga ne postoje dobri ili loši geni - postoje samo naše dobre ili loše navike, dobar ili loš način života. I to je vaš izbor.

Genetsko testiranje za prevenciju daje vam informaciju o vašem individualnom kapacitetu i osjetljivost na različite faktore ambijenta (okoline). UV, hrana, lijekovi, pelud, pesticidi, stres, fizička aktivnost, itd.

Ova informacija je iskorištena za razvoj specifičnih preporuka vezanih za vaše osobne genetske kapacitete sa samo jednim najvažnijim ciljem – da sačuvate i ojačate vaše zdravlje!

Genetsko testiranje za prevenciju daje vam jedinstvenu priliku da doznate kako funkcionirate i pomaže vam da živite u harmoniji s vašim genima.

PERSONALIZIRANA PREVENCIJA I NJENE PREDNOSTI

Prevencija je dobra. Znati točno što prevenirati još je bolje. 

Saznanje o našim genima i novoj genetici otvara mnoge mogućnosti za ranu efektivnu personaliziranu prevenciju, koja mora biti korektno primijenjena.

Genetsko testiranje predstavlja neophodan, ali ne i jedini element potreban za realiziranje efektivnog personaliziranog programa. 

Genetski rezultati trebaju uvijek biti analizirani u kombinaciji s kliničkim i osobnim pacijentovim podacima, uključujući rezultate različitih analiza, ako je potrebno: kolesterol, oksidativni stres ili nešto drugo – ovisno o svakom zasebnom slučaju. 

Iznad svega, mladić od 20 godina i žena od 50 godina s istim genetskim rezultatima imat će različite preporuke. Isti genotip može imati potpuno različit efekt kod mladog čovjeka upoređenog sa ženom, pušačem, iznad 50 godina.

Stvarne specifične genetski bazirane preporuke su veoma personalizirane i nemaju ničega zajedničkog s generalnim preporukama: jesti više voća i povrća, više vježbati i ne pušiti su činjenice koje svi znamo. 

Koristeći specifičnu personaliziranu genetsku ekspertizu, vaš liječnik vam može objasniti koji su vitamini i antioksidanti najbolji za vas, koja hrana je dobra za vas, koji lijekovi vam mogu naškoditi, što točno napraviti da biste se zaštitili od različitih poremećaja uzrokovanih prirodnim ambijentom (umor, prekomjerna težina, dijabetes, karcinomi, alergije, kardiovaskularni rizik, anksioznost, prerano starenje, osteoporoza), ili koji tip aktivnosti je stvarno dobar za vas i mnogo drugih specifičnih detalja vezanih za dobivene rezultate u svakom specifičnom slučaju. Visoko personaliziran, genetski utemeljen preventivni pristup pomaže nam da izbjegnemo:

 • više od 30% svih karcinoma uzrokovanih ishranom,
 • 800.000 prvih srčanih udara i 250.000 umrlih od ovakvih udara, zdravih ljudi godišnje (Medicinski institut SAD),
 • više od 2.216.000 loših reakcija na lijekove godišnje (Medicinski institut SAD),
 • chronic fatique – 25% europskih pacijenata.

Peronalizirana prevencija pomaže da se iskoristi vaš genetski potencijal na najefektniji način, tako da vaši geni rade za vas.

KAKO NASTAVITI S GENETSKIM TESTIRANJEM I PERSONALIZIRANOM PREVENCIJOM?

Kako koristiti ekspertizu i kako ona funkcionira?

 • Jednom kada je ekspertiza gotova, bit će poslana vašem liječniku koji će vam predstaviti i objasniti vaše rezultate i specifične preporuke.
 • Za početak, vi ćete slijediti prvu stepenicu genetski temeljenih preporuka u razdoblju od dva do dva i pol mjeseca, nazvanih  „faza stimulacije“. 
 • Za vrijeme tog razdoblja razni procesi u vašem tijelu bit će optimizirani kroz program primjene vezane za vaše osobne genske kapacitete.
 • Poslije ovog razdoblja preporučeno je da posjetite vašeg liječnika zbog kontrole na osnovu preporuka, ako je potrebno.
 • Druga stepenica ovog programa predstavljena je kao „faza supporta“ – ona varira ovisno o osobi i može biti zasnovana samo na ishrani, ili optimiziranjem hormona – kod zamjenske terapije, ili primjenom hrane na ostale uvjete, naročito kod pacijenata koji imaju preko 40 godina.
 • Da bi ostali u dobroj formi, preporučeno je da se ponovi „faza stimulacije“ dva puta godišnje, i to u jesen i rano proljeće.
 • Zapamtiti: bilo koji genetski panel da se napravi, to ne znači da se trebate odreći vaših navika, ali će vam pomoći da optimizirate vašu genetsku aktivnost, da vas zaštiti od negativnih utjecaja ambijenta i bolestima njime uvjetovanim, a naročito da povećate vaše zadovoljstvo i da učinite vaš život još ljepšim.

KOJI GENETSKI MODEL I PROGRAM MOGU ODABRATI?

Najviše korišteni i najviše preporučeni programi su:

 • Nutrigenetski panel: najčešće je korišten. Daje personalizirane informacije, uključujući prevenciju od različitih oboljenja uzrokovanih faktorima okoline: prevencija karcinoma, chronic fatique, alergije, endometrije itd., kroz nutricioni pristup. Anti-aging informacije su također uključene. Zbog visoke preventivne efikasnosti, ovaj panel može biti preporučen praktično svima, uključujući i osobe dobrog zdravlja.
 • Anti-aging panel za muškarce i žene: ovi paneli su preporučeni za muškarce i žene poslije 35 – 40 godina, i daju informacije kako da poprave njihovo detoksikacijsko – kardiovaskularno – koštano – imuno i hormonalno zdravlje.
 • Dermagenetski panel: ovaj panel je fokusiran na osjetljivost kože. Dobro ga je napraviti zajedno s nutrigenetskim ili anti-aging panelom.
 • Farmakogenetski panel: preporučen u slučaju regularnog tretmana, npr. visoki tlak, depresija, itd.; isto tako i u slučaju negativne reakcije na lijekove.
 • Napredni panel za kardiovaskularni rizik: preporučen u slučajevima obiteljskog kardiovaskularnog rizika i srčanih problema.
 • Panel za zdravlje zuba: veoma preporučljiv za prevenciju parodentoze i toksičnosti na teške metale.
 • Panel fizičke aktivnosti: ovaj panel je preporučen za optimizaciju i izbor vašeg fizičkog statusa.
 • VIP panel - uključuje sve poznate genetske markere i daje najkompletniji odgovor za personaliziranu prevenciju.
 • Panel za kontrolu težine – za dugotrajnu kontrolu težine kroz reguliranje gena.
 • Metabolizam kalcija i osteoporoza
 • Psihogenetika & mentalni fitness
 • Terapija hormonske zamjene